Netersel
Bladel
Hapert

"Aparte verhouding"

Slide 1
Image is not available
Slide 2
Image is not available
Slide 3
Image is not available
Slide 4
Image is not available
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

In 1996 waren er 2 vriendengroepen. De ene groep ("boeren") kwam uit Netersel genaamd CV De Buntpol en de andere groep ("metalheads") kwam uit Bladel genaamd CV Big Bag en Bog.

Beide groepen hadden een typische eerste carnavalswagen en direct na de eerste optochten kregen zij de bouwvirus echt te pakken. De groepen kenden elkaar al van school en het stappen. Daarbij werden niet alleen elkaars ervaringen uitgedeeld maar ook elkaars problemen besproken.

Het grootste probleem van De Buntpol was dat ze niet genoeg mensen hadden om te bouwen en de optocht mee te lopen en te weinig materialen. Ze hadden wel een mooie ruime schuur om in te bouwen.Het grootste probleem van CV Big Bag Bog was dat ze geen locatie hadden om te bouwen, maar wel genoeg mensen en materialen. Een logisch gevolg was dat de 2 vriendengroepen al gauw samen verder gingen als 1 grote groep met voldoende "bouwkracht".

Echter ontstond er een nieuw probleempje: Onder welke naam? Aangezien beide groepen niet elkaars naam wilde overnemen, besloot men al gauw om een nieuwe naam te zoeken voor deze nieuwe groep.
Tijdens een vergadering van de ene helft in Bladel en de andere in Netersel werd al heen en weer bellend getracht een nieuwe naam te verzinnen. Dit viel niet mee totdat de Blaalse groep ineens kwam met de naam Barbiesjes. Deze term werd in een spreekwoordenboek gevonden en betekende dat overal waar je kwam bleef een puinhoop achter. Dat was wel zeer toepasselijk voor de groep uit Bladel.
Echter wilde de groep uit Netersel toch wel nadrukkelijk iets met bier of drank in de naam hebben omdat weer typerend voor hun was.
Met beide gedachten bij elkaar werd al snel een S verwijderd en vervangen door een R met als resultaat: "BARBIERTJES". Beide groepen waren het hier direct mee eens!!

Omdat er gedacht werd meer draagvlak verkrijgen zou worden in Netersel dan in Bladel werd ervoor gekozen om Netersel als standplaats aan te houden. Mede omdat soms een afkorting ook handig is, werd deze al makkelijk BBN: BarBiertjes Netersel.

Het jaar daarop ontstond al gelijk een betere carnavalswagen met goed geluid en grote loopgroep. Met het thema "Te land, ter zee en in de lucht: carnaval vieren ze in elk gehucht" waren de Barbiertjes los.

In 2000 is nog een bevriende Carnavalsvereniging toegevoegd aan de Barbiertjes: CV Ketel. Dit resulteerde in een loopgroep van zo'n 50 personen! Helaas vielen er binnen deze club na 1 jaar al vele mensen af.

Sinds 2008 zijn de Barbiertjes serieus begonnen met een jeugdafdeling (10-15 jarige). Deze groep liep in eerste instantie alleen maar mee met de optochten of zaten in de wagen. Gaandeweg de jaren zijn zij steeds actiever geworden en is de oude garde minder actief geworden. In 2012 namen de eerst jeugdleden uit 2008 als "volwassen" jeugd de dagelijkse leiding binnen de Barbiertjes over.

Er werd gebouwd bij familie Van de Zande en familie Hendrikx om vervolgens in 2001 te gaan bouwen in de oude Muilderij midden in Netersel. De vraag was hoe lang hier kon worden gebouwd en er werd gekeken naar de bouw van een permanent onderkomen. Het heeft veel tijd en moeite gekost maar uiteindelijk kwam er een vergunning voor een tijdelijk onderkomen voor 5 jaar waarna er een permanent onderkomen voor in de plaats moest komen. In 2003 is begonnen aan het tijdelijk onderkomen, dat uiteindelijk net voor carnval af was en er besloren was om in 1,5 maand toch nog een wagen te gaan bouwen. Dit resulteerde nog onverwachts in mooie prijzen.
Het heeft wat langer dan 5 jaar geduurd maar in 2014 is begonnen aan het permanente onderkomen waarvan we sinds carnaval 2015 de carnavalswagens bouwen.